SAP Fieldglass

Chicago, IL
SAP Fieldglass

SAP Fieldglass provides an intuitive, cloud-based Vendor Management System (VMS) to optimize contingent workforce and services procurement programs. More than 300 customers leverage Fieldglass to gain visibility into their external workforces, including contingent labor, services managed through Statements of Work (SOW) and independent contractors. Located in the River Center at 111 N. Canal Street in downtown Chicago, the 58,000 square foot headquarters accommodates the company’s recent dramatic growth.

Fieldglass commissioned NELSON to design a new workplace out of an existing, raw space that focused on the creation of a more collaborative work environment. With a unique vision in mind, Fieldglass wished to achieve better adjacencies for their team, allowing for a more efficient workflow. They desired a space with lots of character and where collaboration could naturally simulate the experience while accommodating growth. The NELSON Team created a warm, “Steampunk” theme, borrowing cues from the existing space’s industrial old world feel while modifying it accordingly to fit the client’s distinct needs.

The selected location contains a spine that has been nicknamed “Main Street” which connects the building’s two halves and contains a variety of meeting spaces along its path, whether the desired space is small scale, large scale, enclosed, or open. To supplement this notion and capture the company’s creative culture, Main Street is home to a series of neighborhoods or individual workspaces. Each neighborhood maintains its own feel while spurring natural, transparent collaboration.

Complete with a fireplace, live wall, and porch swings, the Patio Room is perfect for impromptu gatherings. The Alley Way provides employees with the feeling that they are walking through a busy city alley. The Tattoo Room is exactly what one would picture – a room inspired by a tattoo parlor, complete with dark “steampunk” graphics. The Harbor Room elicits the feeling of hanging out at the dock due in part to the two boats stationed in it. Both warm and cool lighting systems are employed to create a contrast between the neighborhoods and Main Street.

Flooring is utilized within the space to inspire movement and create a transition between spaces. Along the “Main Street,” brick paver inspired flooring filters personnel into meeting spaces which, in turn, meets a junction of carpet tiles, varying in pattern and shade to further enhance the activity within the area.

Glass garage doors within the reception area, main café, and large training room adhere to Fieldglass’s security standards while portraying a sense of welcoming and openness. Each room flows into one another through the use of the doors. For this reason, the reception area is no longer a place to wait, but rather a place to work, socialize, and “want to be at.”

Check out some more images of Fieldglass in The Chicago Tribune's Blue Sky Innovation post titled, How Fieldglass fits sharks, a tattoo parlor and hammocks in its office.


To experience more, click HERE.

NELSON announced its intent to launch TAMI (Technology, Advertising & Media, and Information Business) Practice Area. 


FOCUSING on music and design

To experience more, click HERE.

Looking for a fresh new concept that not only captured elements of the music industry but also the city of Minneapolis, Pandora Internet Radio turned to NELSON to provide interior design services for the renovation of their existing office in the IDS Tower.


creating design that "takes off" 

To experience more, click HERE.

Gogo commissioned NELSON to create a final workplace solution that would allow for aggressive growth and flexibility while considering new ways of working in a collaborative space.



CREATING new office design

To experience more, click HERE.

Amidst a transitional time period, the Philadelphia Convention and Visitors Bureau commissioned NELSON to design an open, flexible, cutting-edge work environment for their team. 

Philadelphia Convention and Visitors Bureau


To experience more, click HERE.

NELSON and Veenendaal Cave, Inc. Officially Join Operations, establish the Southeastearn USA as a “Super Region”.


NELSON and Veenendaal Cave, Inc. Join Operations


To experience more, click HERE.

Fieldglass commissioned NELSON to redesign space with a focus on the creation of a more collaborative work environment allowing for a more efficient workflow.

Fieldglass Inc