745 Atlantic

Lobby Renovation
  • Office
Boston, MA
745 Atlantic
Beacon Capital Partners commissioned a NELSON and ESI Design for 745 Atlantic Avenue’s lobby and exterior renovations. Tied to the re-branding of the approximate 150,000 square foot, 11-story commercial office building situated in the heart of downtown Boston’s Leather District, the ownership sought to draw the attention of new and potential residents.
 
Paramount among the client’s wishes was to blend into the innovative district’s “brick-and-beam” structures. Accordingly, the design features characteristics similar to those surrounding 745 Atlantic Avenue while borrowing cues from the city’s vast history. 
 
A series of framed antique maps reflecting the local history of Boston and contemporary interpretations of regional maps are artistically displayed on the walls across several surfaces using cut metal and backlighting. The map theme is carried outside the building to a new two-story front entrance curtain wall system with low-lead glass. A dynamic sense of energy and movement are distributed throughout via a six monitor array in the lobby and two more by the elevators that stream content to both visitors and residents alike.
 
The space resulted in many new finishes – some of which are actually hundreds of years old. A tribute to the city’s historic past, the “Tea Party Oak” on the walls of 745 Atlantic Avenue was milled from old wood pilings in the Boston Harbor beneath the original Tea Part Museum. Other finishes included a bright red reception desk, cold-rolled steel column covers, white tile flooring that resembles polished concrete, and theatrical style lighting that gives the space a “clean industrial” look. 
 
Additionally, two small retail spaces adjacent to the lobby were combined into one, large retail space with an additional, separate entrance to make it more attractive to restaurant retail tenants.  
As the district is particular about their appearance, one major challenge presented throughout the completion of 745 Atlantic was obtaining the Boston Redevelopment Authority’s approval. Permission was required before map boxes were installed on the interior, as well as the new mullion-less, low-iron glass entrance façade. After many meetings with the city’s authority, both firms received the approval required to complete the project as designed.
 
After 16 months of detailed planning, designing, and construction, the renovations of 745 Atlantic Avenue were completed in May 2014 by both firms in a collaborative manner. The design of the space has been both a client and crowd favorite as the building has received numerous compliments and kudos from the community’s real estate industry. With its new innovative feel and hints from Boston’s historic past, 745 Atlantic Avenue has found its own place on the Boston map office hot spots.
 
Related Video

745 Atlantic

Creating NEw Opportunities

To experience more, click HERE.
 

Effective November 1, 2016, AAI Design has merged operations with NELSON. The fourth merger on the west coast for NELSON, this deal brings the regional count to over 80 and brings the total number of west coast offices to five.

 

FOCUSING ON TAMI Solutions

To experience more, click HERE.
 

NELSON announced its intent to launch TAMI (Technology, Advertising & Media, and Information Business) Practice Area. 

 

FOCUSING on music and design

To experience more, click HERE.
 

Looking for a fresh new concept that not only captured elements of the music industry but also the city of Minneapolis, Pandora Internet Radio turned to NELSON to provide interior design services for the renovation of their existing office in the IDS Tower.

 

creating design that "takes off" 

To experience more, click HERE.
 

Gogo commissioned NELSON to create a final workplace solution that would allow for aggressive growth and flexibility while considering new ways of working in a collaborative space.

 

Gogo

FOCUSING ON WORKPLACE DESIGN SOLUTIONS

To experience more, click HERE.
 

NELSON and Veenendaal Cave, Inc. Officially Join Operations, establish the Southeastearn USA as a “Super Region”.

 

NELSON and Veenendaal Cave, Inc. Join Operations

FOCUSING ON THE CLOUD AND BEYOND

To experience more, click HERE.
 

Fieldglass commissioned NELSON to redesign space with a focus on the creation of a more collaborative work environment allowing for a more efficient workflow.

Fieldglass Inc

CREATING new office design

To experience more, click HERE.
 

Amidst a transitional time period, the Philadelphia Convention and Visitors Bureau commissioned NELSON to design an open, flexible, cutting-edge work environment for their team. 

Philadelphia Convention and Visitors Bureau