The Tie Bar Gets All Dressed Up

September 01
The Tie Bar Gets All Dressed Up

NELSON, a global design, architecture, engineering, and consulting services firm, completed the interior design of The Tie Bar’s headquarters in downtown Chicago’s up-and-coming, industrial Fulton Market. The retailer made the decision to move staff from its suburban warehouse location late last year. At 6,000 square feet, the space retains the urban industrial aesthetic of the neighborhood with exposed brick and timber which provides a contrast for the refined sophistication that defines The Tie Bar’s product line.

“After a series of test-fits in different locations, we settled upon a vintage brick and timber loft that supported The Tie Bar’s distinctive brand,” said Jason Rosenblatt, LEED® AP, NCIDQ, Design Director for NELSON. “We charetted with the team in-person and collaborated virtually over social media to find inspiration and explore design concepts for the project. We settled on architectural finishes that are raw, natural, and tactile, forming a complementary background palette that brings forward the color and refinement of The Tie Bar’s merchandise. There are special details throughout the space such as: conference room sliding doors clad in recycled leather belts, a rolling library ladder, stained plywood flooring, salvaged light fixtures, and a grid of galvanized unistrut power-poles that allow flexible furniture reconfiguration in the open office.”

Upon arrival, a lounge/café welcomes guests, provides refreshment, and displays The Tie Bar’s vibrant ties, pocket squares, belts, and cufflinks. The new location is warm, relaxed, and textural. A deconstructed barn wood display wall separates the lounge/café from the neighboring open office. The space is completed with various meeting rooms, studio spaces, and locally made reclaimed wood and steel desks. Adjacent are expansive glass fronted offices that promote openness and transparency between staff and leadership.

NELSON was also retained to provide design consultation services for The Tie Bar’s first Chicago retail store location in Lincoln Park. NELSON worked with The Tie Bar team to create a hip, urban, and immersive retail experience that evoked similar design qualities to their office headquarters environment.

NELSON is a global Architecture, Interior Design, Engineering, and Consulting Services firm. With nearly 600 Teammates in 28 locations around the world and strong experience in a broad range of industries, NELSON works with more than 20 percent of companies in the Fortune 100 and is nationally ranked as one of the top five firms specializing in Corporate Office Design on Interior Design Magazine’s Top 100 Giants list. For more information, visit www.NELSONonline.com.

To view more images of The Tie Bar, click here!

NELSON Insights

FOCUSING ON TAMI Solutions

To experience more, click HERE.
 

NELSON announced its intent to launch TAMI (Technology, Advertising & Media, and Information Business) Practice Area. 

 

FOCUSING on music and design

To experience more, click HERE.
 

Looking for a fresh new concept that not only captured elements of the music industry but also the city of Minneapolis, Pandora Internet Radio turned to NELSON to provide interior design services for the renovation of their existing office in the IDS Tower.

 

creating design that "takes off" 

To experience more, click HERE.
 

Gogo commissioned NELSON to create a final workplace solution that would allow for aggressive growth and flexibility while considering new ways of working in a collaborative space.

 

Gogo

CREATING new office design

To experience more, click HERE.
 

Amidst a transitional time period, the Philadelphia Convention and Visitors Bureau commissioned NELSON to design an open, flexible, cutting-edge work environment for their team. 

Philadelphia Convention and Visitors Bureau

FOCUSING ON WORKPLACE DESIGN SOLUTIONS

To experience more, click HERE.
 

NELSON and Veenendaal Cave, Inc. Officially Join Operations, establish the Southeastearn USA as a “Super Region”.

 

NELSON and Veenendaal Cave, Inc. Join Operations

FOCUSING ON THE CLOUD AND BEYOND

To experience more, click HERE.
 

Fieldglass commissioned NELSON to redesign space with a focus on the creation of a more collaborative work environment allowing for a more efficient workflow.

Fieldglass Inc